Günde 50 ila 100 saç teli dökmek çok normaldir. Ancak sabah kalkınca yastığınızda bir yığın saç bulmak veya fırçanızdan hergün avuç dolusu saç temizlemek başka bir şey. Sakinleşin ve saç kaybının neden(ler)i konusunda biraz araştırma yapmaya hazır olun.
Normal şartlarda saç büyümesinde biyolojik süreçler dengededir.Saç dökülür, yeni saç çıkar, yeni saç büyür, biraz kazanır, biraz kaybedersiniz. Bu normal sağlıklı bir süreçtir ve saçın çeşitli büyüme aşamalarını yansıtır. Bu büyüme aşamaları doğal akışında yürümezse o zaman saç kaybı artar. Aşağıda, saç kaybının olası nedenleri ve bu konuda ne yapabileceğiniz konusunda sizlere bilgi vereceğiz. Saç kaybı altı aydan fazla sürerse bir dermatologtan veya doktorunuzdan randevu alınız.
Hormon sistemimiz çok hassastır ve en ufak değişikliklere dahi tepki gösterir. Normal şartlarda kadın cinsiyet hormon östrojen yoğun saç büyümesini destekler. Birçok kadın hamilelik sırasında artış etkisini farketmiştir. Az miktarlarda kadınlarda da bulunan erkeklik hormonları (androjen) saç büyümesine etki etmez. Kadınlarda ve erkeklerde stresli durumlarda daha fazla androjen salgılanır. Bu hormon dengesini bozabilir ve saç kaybına yol açabilir. İleri vakalarda dermatologlar anti-androjen ilaç tedavisi verebilir. Birçok vakada insanların sadece daha az hareketli bir hayata ve dinlenmeye ihtiyaçları vardır. Tiroid bezinin işlevsel bozukluğu da diğer olası nedenlerden biridir. Doktorunuz saç kaybınızın nedeninin bu olup olmadığını anlamak için kan örneği alarak hormon seviyelerine bakmak isteyebilir.
Saç çok dayanıklı olsa da çok fazla yıpranma nedeniyle pürüzlü ve kırılgan hale gelebilir. Bu yıpranma saç rengi açma, sık sık renk değiştirme, permalar veya sık sık düz maşa kullanma gibi birçok stresten kaynaklanabilir. Yanlış muamele doğrudan saç kaybına yol açmaz ama saç kopmalarına neden olabilir. Saç köklere yakın yerden kopabilir ve çirkin bir görüntüye yol açabilir.
Sadece hakiki talihsizlikler doğrudan saç kaybına yol açabilir. Bu, örneğin, saç rengi açarken veya perma solüsyonu saç derinizde çok uzun sure kalırsa meydana gelebilir. Böyle bir şey olduğu takdirde yapabileceğiniz tek şey saç derinizi ve saçlarınızı bir sure rahat bırakmak ve iyileşene kadar beklemektir. Şampuanı dikkatli kullanmalı, şampuanlamayı azaltmalı ve çok fazla şekillendirmeden kaçınmalısınız. Eğer mümkünse bir süre saçınızı boyamayı veya hafif renklendirmeyi bırakmalı veya en azından saç dostu ürünler kullanmalısınız.
Saç büyümesi dengeli, vitamin açısından zengin bir beslenme gerektirir. Dengesiz bir diyet veya şok diyetler geçici saç kaybına yol açabilir. Saç meyve, sebze, protein (süt, yoğurt, kaymak, yağsız et ve deniz balığı gibi) tam tahıl, sert kabuklu yemişler ve yüksek kaliteli yağlar içeren bir diyete bağlı kalırsanız en iyi halini alır. Bu ideal diyete bağlı kalamazsanız saçınız için biotin, niacin, çinko ve B6, B12, A ve E vitaminleri gibi özel takviyeler almanız yerinde olur.
Saç kaybı bir enfeksiyonun sonradan ortaya çıkan bir sonucu olabilir. Kışın grip geçirdikten sonra bahar aylarında aniden saçlarınızın dökülmeye başladığını fark edebilirsiniz. Saç kaybı gene benzer şekilde üç ay gibi bir sure sonra sona erer ve bu sure zarfında yıpranmış saç kökleri yerine yenileri çıkar.